Op twee schemerige avonden in juni gingen twee groepen Leusdenaren op zoek naar dit geheimzinnige dier: de vleermuis.
Samen met ecoloog en vleermuisdeskundige Hans Peter Reinders fietsten Leusdenaren door een verschillende wijken in Leusden, op zoek naar de vleermuis. Met sonarapparatuur beluisterde men de vleermuizen. Het geluid dat ze maken heeft erg hoge tonen, dus met het blote oor is het niet te horen. Als de “bat-detector” een klikkend geluid maakt zie je de vleermuizen razendsnel voorbijvliegen.
Zeer nuttige dieren
De vleermuis is niet alleen fascinerend door zijn snelheid en mooie vleugels, maar ook door zijn nut. De vleermuis is namelijk een natuurlijke insectenbestrijder. Hij eet motten, spinnen en niet onbelangrijk: muggen. Eén vleermuis kan per nacht wel 1000 muggen eten!
Vleermuizen in de spouw
Vleermuizen vinden spouwmuren van veel woningen een prettig verblijf. Het is er lekker donker en koel, en ‘s winters lekker warm. Een invliegopening van paar centimeter is al genoeg. Maar wat nu als je de spouw wilt isoleren? Hans Peter gaf uitleg over hoe je diervriendelijk met de vleermuis om kunt gaan:
“Vleermuizen zitten in spouwmuren, want dat zijn perfecte plekjes voor ze. Voor bewoners die hun spouwmuren willen isoleren is dat minder prettig, maar daar is wat op gevonden: natuurvriendelijk isoleren. Voor de openingen in de schouw worden ‘flapjes’ geplaatst. De vleermuizen kunnen er dan nog wel uit, maar niet meer in. Dit kan natuurlijk alleen als de vleermuizen niet aan het broeden zijn. Men kan daarna een vleermuiskast op de muur plaatsen. Dat is geen alternatief voor een langdurig verblijf, maar ze kunnen er wel tijdelijk gebruik van maken als schuilplaats. Als alle vleermuizen uit de spouw weg zijn, kan de spouw worden geïsoleerd op zo’n manier dat er ook plek overblijft voor de vleermuis.”
Natuurvriendelijk isoleren is verplicht. Kijk op www.natuurvriendelijkisoleren.nl voor meer informatie en een lijst met isolatiebedrijven.
Gepubliceerd op 29 aug 2024