CDA, GroenLinks en ChristenUnie hebben een plan gepresenteerd om het isolatiebeleid op de schop te nemen. Het Manifest Nationaal Isolatieprogramma wordt gesteund door onder meer de Consumentenbond, Bouwend Nederland en Natuur & Milieu.
Het doel is miljoenen huizen in Nederland versneld te isoleren. Daarnaast krijgen in het plan huiseigenaren met een laag inkomen recht op een tegoedbon waarmee ze hun woning kunnen aanpakken. Het plan is op maandag 13 september gepresenteerd.
“In het Klimaatakkoord staat dat in 2050 alle huizen duurzaam moeten zijn, maar met het huidige isolatiebeleid lukt dat niet voor het jaar 2100’’, zegt initiatiefnemer en ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. “Het moet veel sneller, veel slimmer en een stuk socialer. Ons plan draagt daaraan bij en is een breuk met het liberale idee van de calculerende, zelfredzame burger die het zelf maar moet uitzoeken met isoleren.’’
Wie nu aanspraak wil maken op subsidie voor woningisolatie, kan dat pas ná de verbouwing doen. Huiseigenaren met een laag inkomen zien daarom vaak af van zo’n investering. De partijen willen een systeem met tegoedbonnen invoeren, waarbij iedere gemeente een tegoedbon kan verstrekken aan woningeigenaren. Die bon kan worden ingeleverd bij erkende aannemers en bouwbedrijven.
Lagere energierekening
“Veel mensen zijn bang dat ze klimaatmaatregelen niet kunnen betalen”, zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. “Terwijl ze het wel willen. Met dit isolatieplan kan iedereen een energiezuinig en comfortabel huis krijgen.’’ Het plan kost minstens 300 miljoen euro per jaar, bovenop de huidige subsidiegelden.
Verder wordt in het plan gepleit voor de komst van isolatieteams die bewoners actief benaderen en ondersteunen. De partijen willen dat er een systematische aanpak komt en willen beginnen met de slechtste huizen. Ook pleiten zij voor het opleiden van voldoende vakmensen om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.
Lees hier meer over het Manifest Nationaal Isolatieprogramma met 12 voorstellen om sneller, slimmer en socialer woningen te renoveren.
Gepubliceerd op 17 september 2021