Rob van Dijk: “Ik wil een leefbare wereld doorgeven aan mijn (klein)kinderen”

Begin 2019 kochten Rob en zijn vrouw Yolanda hun woning aan de Valkenhoeve in de wijk Akkerhoeve. Het huis was toen al 40 jaar oud en er bleken wat gebreken. Ze wilden het huis graag goed aanpakken en energiezuiniger maken. Rob vertelt over hun stappen en hoe ze uiteindelijk zelfs het dak van hun huis lieten vervangen. 

“We wisten niet goed hoe we moesten beginnen, dus schakelden we -via energieloket IkWilWatt- een energie-expert in. Samen met hem maakten we een stappenplan. Zo wisten we hoe en in welke volgorde we aan de slag konden gaan. We lieten eerst zonnepanelen op het dak leggen. Op advies van de energie-expert hebben we daarna de kruipruimte laten isoleren. Vanwege vocht en schimmel moest dat direct. Het huis werd een stuk comfortabeler: geen vocht en een minder koude vloer.

Een goede investering

We waren ook de 24 energiebesparende tips van IkWilWatt op het spoor gekomen. We plaatsten folie achter de radiatoren en ventilatoren eronder. We hebben ook de CV van 80 naar 60 graden teruggedraaid. Daar merkten we bij het verwarmen van het huis niets van, maar we zagen het wel terug op de energierekening! Een perfect voorbeeld van een kleine maatregel die veel oplevert.

 “We gingen van 1400 kuub gas naar 700!”

De ramen bleek niet meer goed isolerend te zijn, dus die vervingen we. Na deze eerste stappen was de leefruimte op de begane grond al veel comfortabeler. Alles voelde als een hele goede investering en dat zagen we ook: we gingen van 1400 m3 gas in 2019 naar 700 m3 gas nu!

De tuin van Rob & Yolanda

Comfortabel, energiezuinig en levensloopbestendig

In 2022 dachten we na over verdere stappen. Voor ons is het namelijk echt een drieslag: het huis comfortabeler, energiezuinig en levensloopbestendig maken. We zijn dan wel jong van geest, maar inmiddels ook de zeventig gepasseerd. Dus vervingen we de badkuip voor een inloopdouche, brachten extra spouwmuurisolatie aan en vervingen nog een aantal ramen. Ook wilden we graag het dak laten isoleren en de oude, versleten dakpannen vervangen. Vergroenen hoort er voor ons ook bij, dus: tegels wippen, een sedumdak en regenton plaatsen en vijver aanleggen.
Alles bij elkaar (met name het dak) is een flinke investering, dus verhoogden we onze hypotheek om het te financieren.

Een laatste stap

Eind augustus 2024 werd ons dak vervangen. Een aardgasvrij huis is daarna echt de laatste stap. Of en hoe we dat willen doen, weten we nog niet. We kijken gaan in de winter kijken of het huis voldoende warm blijft om de CV-ketel te vervangen door een hybride ketel of warmtepomp. Straks zijn we in ieder geval een mooi voorbeeld in de wijk met de nieuwe rode dakpannen.

Nieuwe isolatie wordt aangebracht op het dak

Maak een plan en wissel ideeën uit

Onze belangrijkste tip is: schakel een onafhankelijke energie-expert in die met je meekijkt en maak samen een stappenplan. Beslis wat nu belangrijk is en wat je later kunt toepassen. En bedenk dat niet alle maatregelen kostbaar zijn, soms is het slechts een kwestie van de knop omdraaien, zoals de CV-temperatuur. Ga ook in gesprek met je buren en denk samen na over energie besparen. Iedereen heeft weer andere ideeën en tips. Vaak krijg je samen met je buren korting wanneer je bijvoorbeeld isolatie inkoopt. Samen maak je het verschil. Dat is geweldig.

“Het comfort dat verduurzamen oplevert is niet in geld uit te drukken”

Het plaatsen van tochtstrips of het omlaag zetten van de CV-temperatuur is een kleine moeite en levert geld op maar kijk ook eens verder dan de winst. Onze vloerisolatie is daar echt een goed voorbeeld van: we hadden geen koude voeten meer en óók veel minder vocht en schimmel. Dat comfort en het goede gevoel dat verduurzamen geeft is niet in geld uit te drukken.

De hoofdreden voor dit traject zijn onze (klein)kinderen. Als ik naar hen kijk, zie ik waar we het voor doen: zij zijn onze drijfveer. In mijn ogen heb je de wereld te leen van je kinderen en die willen we een duurzame(re) wereld teruggeven.

“Je hebt de wereld te leen van je kinderen”

 

Rob is samen met buurtgenoten een buurtteam gestart om een energiebesparende actie op te zetten. Wil je als buurtbewoner van Akkerhoeve of Noordwijck aanhaken? Of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Ga naar leusden.buurkracht-online.nl

Rob & Yolanda’s woning met het nieuwe dak

 

Artikel gepubliceerd op 9 december 2024